Hoogbegaafd
Dyslectici
Steve Jobs

Was ook dyslectisch 

Bij zijn afscheid van Apple, afgelopen augustus, werd al uitgebreid teruggeblikt op de uitzonderlijke verdiensten van Jobs. Hieronder een bloemlezing van opmerkelijke uitspraken. (Met dank aan 
The Wall Street Journal ).

Over technologie
"Ik denk dat het de wereld dichter bij elkaar heeft gebracht en dat blijft doen. Er zijn nadelen bij alles; er zijn onbedoelde gevolgen bij alles. Het meest verwoestende stukje technologie dat ik ken is televisie. - maar, toch, televisie op z'n best is geweldig."(Rolling Stone, 3 december 2003)

"Het zijn eigenlijk zeer eenvoudige instructies - 'Neem dit getal, tel het op bij dat getal, zet het resultaat daar, controleer of het groter is dan dat andere getal - maar de uitvoering gaat op een snelheid van, laten we zeggen, een miljoen per seconde. Met een snelheid van een miljoen per seconde lijkt het op magie". (Playboy, 1 februari 1985).

Over design
"Als je een timmerman bent die een prachtige ladenkast maakt, ga je niet een stukje triplex gebruiken aan de achterkant, ook al staat het tegen de muur en zal niemand het ooit zien. Jij weet dat het er is, dus je zal een prachtig stukje hout gebruiken aan de achterkant. Om rustig te kunnen slapen wil je de esthetiek, de kwaliteit overal doorvoeren." (Playboy 1 februari 1985)

"Design is een grappig woord. Sommige mensen denken dat design betekent hoe het eruit ziet. Maar natuurlijk, als je dieper graaft, betekent het hoe het werkt. Het design van de Mac was niet hoe hij eruit zag, al was het deel ervan. Primair was het hoe hij werkte. Om iets echt goed te ontwerpen, moet je het begrijpen. Je moet echt spitten waar het om gaat. Het vraagt om een commitment met passie om iets diepgaand te begrijpen, te herkauwen, niet snel door te slikken. De meeste mensen nemen niet de tijd daarvoor." (Wired, februari 1996)

"Voor zoiets dat zo gecompliceerd is, is het heel moeilijk om producten te ontwikkelen met focus-groepen. Vaak weten mensen niet wat ze willen totdat je ze het laat zien. (...)

Het is een van m'n mantra's: focus en eenvoud. Eenvoudig kan moeilijker zijn dan complex. Je moet hard werken om je denkwerk schoon te maken om het eenvoudig te krijgen. Maar uiteindelijk is het het waard, want als je het eenmaal bereikt, kun je bergen verzetten." (BusinessWeek, 25 mei 1998)

Over geld & zaken
“Weet je, mijn belangrijkste reactie over dat geldgedoe is, is dat al die aandacht erover lachwekkend is, want [dat geld] is niet bepaald het meest inspirerende of waardevolle wat me is overkomen." (Playboy, februari 1985)

"De rijkste man op het kerkhof te zijn, is niet belangrijk voor me. Naar bed gaan en zeggen we hebben iets geweldigs gedaan, dat is belangrijk voor me." (The Wall Street Journal, 25 mei 1993)

"Innovatie komt van mensen die die elkaar tegenkomen in de gangen of elkaar opbellen om half 11 's avonds met een nieuw idee, of omdat ze iets bedachten dat gaten schiet in de manier waarop we nadenken over een probleem. (...) En het komt van nee zeggen tegen duizend dingen om er zeker van te zijn, dat we niet op het verkeerde spoor zitten en te veel doen. We denken altijd na over nieuwe markten die we kunnen betreden, maar alleen door nee te zeggen kunnen we ons concentreren op zaken die echt belangrijk zijn." (BusinessWeek, 12 oktober 2004)

Over werk, carrière en doodgaan
"Het is leuker om een piraat te zijn, dan bij de marine te gaan." (geciteerd in het boek Odyssey: Pepsi to Apple, 1987)

"Je werk gaat een groot deel van je leven uitmaken, en de enige manier om echt tevreden te zijn is te doen wat jij denkt dat geweldig werk is. En de enige manier om geweldig werk te doen is om leuk te vinden wat je doet. Als je het nog niet hebt gevonden, blijf ernaar uitkijken. Rust niet. Zoals met alle zaken rondom je hart: je weet het als je het vindt. En zoals elke geweldige relatie, het wordt alleen maar beter in de loop der jaren."

"Niemand wil doodgaan. Zelfs mensen die naar de hemel willen, willen niet doodgaan om daar te komen. En toch is de dood de bestemming die we allen delen. Niemand is er ooit aan ontkomen. En dat is zoals het moet zijn, want de Dood is de beste uitvinding van Leven. Het is de 'change agent' van het Leven. Het vervangt het oude om ruimte te maken voor het nieuwe. Nu ben jij het nieuwe, maar niet te ver van vandaag word je langzamerhand oud en wordt je vervangen. Sorry dat ik zo dramatisch ben, maar het is waar."

"Je tijd is beperkt, dus verspil het niet om andermans leven te leiden. Wordt niet gevangen door een dogma - leven op basis van het resultaat van het denken van andere mensen. Laat niet het lawaai van andermans meningen je innerlijke stem smoren. En, allerbelangrijkst, heb de moed om je hart en intuïtie te volgen. Zij weten al wat je echt wil worden. De rest is secundair."

(speech op Stanford, juni 2005)


Begin Over Mij HoogbegaaftheidDyslexieBeroemde Mensen met de Gaven van dyslexieDit Moet u WetenStukje economieDe economie van KondratieffFavoriete koppelingenVan plastic olie MakenJuridischHondenEnergieBacteriƫnDe piramide van MaslowSteve JobsBorderlinevoedingangst voor de OverheidJaloersdrugswerkende mensen NarcismeJo Janssen Porta Mosana verwijderd dochter van haar vaderlieverbeter.nlBoeddhaWubbo Ockels het is genoeg we zijn te ver gegaan WederkerigheidRegelsgermaansegeneeskunde www.quarter-horses.nlwww.gastenverblijf-rogery.beHomeopathieMedisch falenTransformatie