Hoogbegaafd
Dyslectici |
Honden opgeleid voor Kunduz door Roy Klopper
DEN HAAG -
Twee Mechelse herders gaan op stap met commando's. De honden
in opleiding, Puck en Morris, worden de komende 2 jaar bij wijze van proef ingezet om praktijkervaring en kennis op te doen, meldde Defensie woensdag.
Speciale eenheden van onder anderen de
Britten, Amerikanen en Australiërs gebruiken al honden op het gevechtsveld, bijvoorbeeld om bermbommen of andere explosieven tijdig op te sporen. Daardoor worden de risico's tijdens missies beperkt. „Er is nog geen technologie die beter detecteert dan de zintuigen van een hond”, citeert Defensie een van de hondengeleiders.
Puck en Morris worden momenteel voorbereid op hun taak. Ze leren te werken in een omgeving met veel lawaai door geweervuur, met beperkt zicht en verrassende elementen. Ook wennen ze volgens Defensie aan verplaatsingen met voertuigen, helikopters, vliegtuigen én - samen met de hondengeleider - met een parachute.
MONTREAL -
Een Duitse herder die met succes zijn baas uit de klauwen van een
ontketende beer wist te redden in de Canadese wildernis heeft zijn heldendaad uiteindelijk met de dood moeten bekopen: zijn baasje at de hond een paar weken later noodgedwongen op.
Marco Lavoie
Foto: De Telegraaf
Foto: Archieffoto
De 44-jarige woudloper Marco Lavoie was met zijn geliefde hond zo'n drie dagen onderweg in de wouden rond Nottaway River (zo'n 800 kilometer van Montreal) toen hij werd
aangevallen door een beer. Zijn Duitse herder wist uiteindelijk de beer te verjagen, maar niet dan nadat het beest zijn kano aan stukken had gescheurd en zijn mondvoorraad grotendeels verloren was gegaan.
Niet in staat om hulp in te roepen en met een verstuikte enkel, begon Lavoie langzaamaan te verhongeren. Na een paar weken besloot hij om zijn trouwe hond met een steen de hersens in te slaan en op te eten.
De paar weken die Lavoie daarmee won om zijn eigen leven te verlengen, waren net genoeg: hij werd uiteindelijk na drie maanden gevonden door een reddingsdienst die was gealarmeerd door familie van Lavoie die wel vaker weken achtereen in de wildernis verdween. De reddingsdienst trof Lavoie uiteindelijk meer dood dan levend aan.
Volgens overlevingsexpert François Bourbeau had Lavoie het niet overleefd als hij zijn hond niet had opgegeten. "Er was maar één verstandige beslissing en die heeft hij genomen." Lavoie zelf is in kritieke conditie opgenomen in een ziekenhuis.
Hij was zwaar onderkoeld, buiten bewustzijn en had zo'n veertig kilo aan lichaamsgewicht verloren. Maar het eerste wat Lavoie zei tegen het ziekenhuispersoneel toen hij weer bij bewustzijn was gekomen, was: "Ik wil een nieuwe hond."
WOENSDRECHT - Niet alleen politiemensen worden opgeleid in Kunduz. De Nederlandse experts gaan ook Vlaamse speurhonden opleiden voor bewakingswerk in Afghanistan.
Foto: Gerben van Es
Twee luchtmachtspecialisten zijn naar België uitgezonden om daar te helpen bij het africhten van honden op het zoeken naar explosieven in oorlogsgebieden. In de strijd tegen de bermbommen
deed onze krijgsmacht de laatste jaren in Uruzgan unieke kennis op met de opleiding van levensreddende viervoeters.
De luchtmacht en genie werkten al langer met explosievenspeurders, maar de trainingen voor de inzet van speurhonden in missiegebieden zijn veel intensiever. Zo is de band tussen dier en begeleider, die samen voor de troepen uit gaan, enorm sterk. De honden, vooral herders en een enkele labrador, kunnen ook explosieven vinden in gebouwen, voertuigen en op personen.
Met de speurneuzen zijn inmiddels grote successen geboekt. „We hebben ze twee jaar in Uruzgan gebruikt, hun inzet leidde tot tientallen vondsten van explosieven waardoor verscheidene levens zijn gered”, aldus luchtmachtmajoor Sidney Plankman. Defensie doet uit veiligheidsoverwegingen geen uitspraken over het exacte aantal gespecialiseerde honden dat ze bezit.
Mede door de enorme praktijkervaring in Uruzgan is de specialistische Nederlandse hondentraining zeer gewild bij NAVO-partners. Om die reden gebruiken de Belgen de expertise van het 130 squadron van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht op Woensdrecht. Bij dit instituut is de opleiding tot ’snuffelende routeverkenner’ ondergebracht.
ARIZONA - Een hond die de levens van tientallen Amerikaanse militairen redde in Afghanistan, is door een vergissing afgemaakt in een kennel in Arizona.
Target
Target was een zwerfhond die in de buurt van een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan ronddoolde. Het dier werd een
heldin toen ze samen met twee andere honden een zelfmoordterrorist aanviel die de basis besloop.
De dieren voorkwamen daarmee dat de terrorist dicht bij de basis kon komen om een bloedbad aan te richten. Hij bracht de explosieven die hij bij zich droeg wel tot ontploffing, maar bij de aanslag raakten slechts vijf soldaten gewond. Als de honden de terrorist niet hadden aangevallen, had de aanslag hoogstwaarschijnlijk tientallen levens geëist.
Toen bleek dat Target een zwerfhond was zonder baasje, besloot sergeant Terry Young het dier te adopteren. De hond werd beroemd toen de sergeant de hond mee terug naar de VS nam en Oprah Winfrey in haar talkshow aandacht aan de heldendaad van het dier besteedde.
Het voorbije weekend ontsnapte het dier echter uit de tuin van Young. Ze werd gevangen en naar een kennel gebracht. Daar werd Target door een medewerker verward met een dier dat afgemaakt moest worden. "Ik kan nauwelijks geloven dat zoiets kon gebeuren met zo'n goede hond", zegt de aangedane Young in Amerikaanse media.
Wat laten we allemaal liggen